12.1 C
Suceava
29 aprilie, 2024

Premieră istorică. România va avea doi președinți simultan. CCR: Alegerile pentru COTROCENI pot fi organizate în septembrie

Publicat: 20/03/2024, 19:22

Pentru prima oară în scurta sa istorie prezidențială, România va avea doi șefi de stat în același timp. Curtea Constituțională a decis că alegerile pentru Cotroceni pot fi devansate în luna septembrie. Actualul președinte nu mai poate candida, în consecință viitorul locatar la Cotroceni va fi oricare altul decât el. Mandatul lui Iohannis se sfârșește în decembrie și, conform propriilor declarații, nu va rata nici o zi de muncă, nici de dragul NATO.

În consecință, timp de trei luni, vom avea doi președinți, unul după poartă și unul, temporar, dinafară.

Situația locativă, în pixul lui Iohannis

Alegerile prezidențiale vor putea fi organizate în luna septembrie. Curtea Constituțională a respins, miercuri, sesizarea USR la legea care a fost adoptată de Parlament în acest sens. Pentru a intra în vigoare, mai este doar un pas: promulgarea de către președintele Klaus Iohannis.

„În esență, Curtea a statuat că legea criticată realizează o redimensionare a intervalului de timp în care urmează a se fixa data alegerilor, ceea ce nu pune în discuție un element fundamental al dreptului electoral”, se arată într-un comunicat al Curții Constituționale.

Alegeri la liber

Plenul Camerei Deputaților a adoptat marţi proiectul de lege iniţiat de UDMR și modificat de PSD care prevede schimbarea datei alegerilor preşedintelui României. În forma adoptată de Parlament și care va merge la promulgare, alegerile prezidențiale pot fi organizate la începutul lunii septembrie.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat deja că în coaliție s-a discutat ca alegerile prezidențiale să fie organizate în 15 septembrie – primul tur și 29 septembrie – al doilea tur.

Unanimitate CCR

În ședința din data de 20 martie 2024, Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate a priori, a decis, cu unanimitate de voturi:

A respins , ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de deputați aparținând Grupului parlamentar al Uniunii Salvați România și deputați neafiliați și a constatat că dispozițiile Legii pentru modificarea art.5 alin.(1) din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Președintelui României sunt constituționale în raport cu criticile formulate.

În esență, Curtea a statuat că legea criticată realizează o redimensionare a intervalului de timp în care urmează a se fixa data alegerilor, ceea ce nu pune în discuție un element fundamental al dreptului electoral.

Urmărește Gândul.ro pe

Ce se întâmplă doctore

Stirile Kanal D

Râzi cu lacrimi

Cele mai noi

Actualitate –

20 Mar, 20:03

20 Mar, 19:58

20 Mar, 19:30

Ultima oră

Știri externe –

20 Mar, 19:22

Cultură –

20 Mar, 19:07

20 Mar, 18:51

Sursa: https://www.gandul.ro/politica/premiera-istorica-romania-va-avea-doi-presedinti-simultan-ccr-alegerile-pentru-cotroceni-pot-fi-organizate-in-septembrie-20170442

Ultimă oră

Același autor