17.5 C
Suceava
9 mai, 2024

Ucraina, surprinsă de ajutorul primit de la București. Ambasadorul Victor Micula: Pentru Ucraina, România este un mister / video

03.04.2024 11:46

03.04.2024 11:38

Excelența Sa domnul Victor Micula, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României la Kiev, a fost invitat la emisiunea Obiectiv EuroAtlantic de pe DefenseRomania.

Excelența Sa Victor Micula a vorbit, în exclusivitate pentru DefenseRomania, despre sprijinul umanitar pe care România l-a oferit Ucrainei de la declanșarea invaziei ilegale a Federației Ruse.

„România are cea mai lungă graniță cu Ucraina, iar sprijinul pe care l-am acordat Ucrainei e unul fundamental în acești doi ani de la declanșarea invaziei brutale și ilegale a Federației Ruse. Nu discutăm despre sprijinul militar, însă și pe parte umanitară am jucat un rol esențial. Aș vrea să vă întreb cum e perceput acest sprijin în Ucraina, atât din partea autorităților de la Kiev, cât și din partea societății?” , a întrebat Tudor Curtifan.

„În ceea ce privește ajutorul umanitar, aș zice că acesta s-a concentrat asupra sprijinirii refugiaților ucraineni care au tranzitat România în drumul către alte țări, sprijinirea refugiaților ucraineni care au hotărât să rămână în România, sprijinirea cetățenilor ucraineni care sunt strămutați intern, mai ales a celor care s-au așezat în regiunile din apropiere de granițele României, sprijinirea etnicilor români din Ucraina care s-au confruntat cu provocări materiale importante din cauza escaladării conflictului din Ucraina, din cauza invaziei declanșate de Rusia în februarie 2022, sprijinirea instituțiilor medicale din regiunile de frontieră care au fost suprasolicitate și a instituțiilor medicale din Harkiv și Luhansk, care s-au relocat în apropierea frontierei cu noi, și, evident, cele două hub-uri care au funcționat în România: un hub care se află sub steagul Uniunii Europene, este al doilea cel mai important hub pentru acordarea de asistență umanitară Ucrainei și care se află la Suceava și un hub național care funcționează la Tulcea de unde s-au livrat ajutoare umanitare, mai ales în sudul Ucrainei.”, a spus ambasadorul.

Pentru Ucraina, România este un mister

„Maniera în care este perceput ajutorul este evident una pozitivă. Trebuie menționat că pentru Ucraina, România este un mister, este o țară care are o cultură și în care se folosește o limbă complet diferită de limba ucraineană, nu este înrudită cu limba ucraineană și asta face ca foarte multe dintre evoluțiile din România să fi fost o surpriză plăcută pentru o parte importantă a societății ucrainene, care nu se aștepta la o susținere atât de deschisă și atât de fermă, atât din partea instituțiilor statului, cât și din partea societății civile românești.

Deci există acest mister care încă se perpetuează, dar este un mister cu o aură pozitivă, cel puțin până în momentul de față. Foarte mulți oficiali ucraineni au folosit diverse prilejuri pentru a mulțumi public României pentru sprijinul acordat, atât refugiaților care se află în România, cât și celorlalte categorii de refugiați ucraineni sau de persoane strămutate intern pe care le-am menționat.”, a spus Excelența Sa Victor Micula la emisiunea Obiectiv EuroAtlantic de pe DefenseRomania.

10 apr 2024, 11:05

Sursa: https://www.dcnews.ro/ucraina-surprinsa-de-ajutorul-primit-de-la-bucuresti-ambasadorul-victor-micula-pentru-ucraina-romania-este-un-mister-video_954784.html

Ultimă oră

Același autor