În perioada 21–29 iunie 2025, municipiile Reșița și Caransebeș devin spații ale imaginației și creației, odată cu desfășurarea celei de-a cincea ediții a Festivalului Internațional de Teatru „New Wave”, organizat de Teatrul de Vest Reșița. Nouă zile în care publicul va putea descoperi 20 de spectacole din România, Italia, Israel, Polonia și Turcia, într-un traseu cu forme de spectacol foarte diverse: comedii savuroase, performance/dans, monodrame sau texte clasice reinterpretate.
Florin Gabriel Ionescu – Președintele Festivalului și Manager al Teatrului de Vest Reșița declară: „ când se naște un festival, îți dorești, evident, ca el să trăiască, să crească, să adune în jurul lui sens și oameni. Iar când ceea ce părea la început doar un vis începe să prindă contur, îți dai seama că realitatea lui e mai amplă decât ți-ai imaginat. Nu e doar ce ți-ai dorit – e tot ce a crescut în jurul acelei dorințe: sentimentul că ceea ce faci devine necesar și că publicul nu mai vine la teatru doar pentru a privi, ci pentru a deveni parte.
New Wave a ajuns la ediția a cincea. Are memorie. Și, mai ales, are oameni care nu doar s-au adunat în jurul unei idei, ci s-au legat printr-un mod de a face lucrurile – cu dedicare. Într-un oraș cu o geografie aparent periferică, dar cu un teatru care, cu o mână de oameni, reușește să pună Reșița pe harta culturală internațională, festivalul a devenit un spațiu de întâlnire între diferențe: de limbaj, de estetică, de viziune.
Suntem onorați de încrederea celor care, prin prezența și profesionalismul lor – selecționer, artiști, membri ai juriului, critici – dau festivalului conturul său real: un reper, nu o simplă întâlnire.
Le mulțumesc tuturor celor care contribuie – cu idei, cu spații, cu timp, cu răbdare și tuturor celor care nu se văd, dar fac acest festival posibil!“
Criticul de teatru Doru Mareș – selecționerul Festivalului Internațional de Teatru „New Wave” explică: „ Anul acesta, ultima decadă a lui iunie vine, sub culorile Teatrului de Vest, cu un al cincilea val: cea de-a cincea ediție a Festivalului Internațional de Teatru New Wave.
Din Polonia până la Suceava, din Israel până la Constanța, din Turcia până la Baia Mare, din Italia până la Oradea, pe toate cărăruile care duc și-aduc de la București, fără a lipsi nicio regiune istorică a României și mai ales nicio tendință a retoricilor teatrale, cu ale lui 20 de spectacole în cele 9 zile, festivalul de anul acesta își întâmpină oaspeții și își așteaptă spectatorii cu tot ce îi trebuie unui eveniment de anvergură în peisajul cultural.
Într-un an complicat, echipa Teatrului de Vest din Reșița încearcă să demonstreze că muzele nu obosesc chiar în zăngănitul armelor pe care, poate, și arta scenică l-ar putea zăgăzui.
Comunicarea, schimbul de energii între cele două oglinzi care își stau față-n față – actorii și spectatorii –, dincolo de diferențele de limbă și de mod de a da trup și mișcare ideilor, poate fi modelul optim de a ne înțelege liniștiți, de a ne accepta, de a ne iubi.
Ne-o dorim cu toții, val după val, comunitate lângă comunitate.“
Ediția din acest an este deschisă de o întâlnire excepțională cu actrița Maia Morgenstern și actorul Valentin Roșca , în „Mic și-al dracu”, un spectacol construit pe textele lui Ion Pribeagu, unde umorul fin, poezia și nostalgia se împletesc într-un recital actoricesc cu ritm de cabaret. Seara continuă cu „Zborul”, un spectacol de dans contemporan semnat de Ștefan Lupu și inspirat din viața și opera lui Constantin Brâncuși, o călătorie vizuală și simbolică, prezentată în aer liber, în Centrul Civic din Reșița.
În ziua următoare, ne lăsăm captivați de energia muzicii live, dansului și proiecțiilor în „Moarte la Teatrul de Revistă” (Teatrul „Stela Popescu”, București), regizat de Gabriel Sandu. Un spectacol care reimaginează cariera actriței Stela Popescu. Seara se încheie cu „SarmaTY/YA”, o monodramă poloneză provocatoare, prezentată într-un cadru intim, la MOOD Factory Pub.
Luni, festivalul continuă cu un concert în doi: Ada Milea & Bobo Burlăcianu, un amestec de ludic și tandrețe muzicală, la Cinematograful Dacia Reșița.
Marți, Teatrul de Stat Constanța propune „O insulă”, un spectacol potrivit pentru întreaga familie, în care ludicul se împletește cu absurdul comic. Semnat integral de Ada Milea (muzică, text, regie). Iar mai târziu, în „Gigel”, Gheorghe Ifrim oferă un one-man show plin de farmec, nostalgie și umor cald, sub îndrumarea regizorului Vlad Zamfirescu.
Miercuri, Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra” aduce pe scena din Reșița o comedie cult: „Artă” de Yasmina Reza, în regia lui Cristi Juncu, cu un trio de excepție: Vlad Zamfirescu, Șerban Pavlu și Gheorghe Ifrim. Seara se încheie cu „A lover’s knot (Gassa d’amante)” de Valerio Leoni. O producție italiană rafinată, jucată în curtea Școlii Pittner, ce explorează relațiile printr-o montare minimalistă și poetică.
Pe 26 iunie, festivalul se bifurcă între Reșița și Caransebeș. „Înainte să-și ia zborul”, producție a Teatrului ,,Alexandru Davila” Pitești, un spectacol regizat de Irina Alexandra Banea, care îl aduce pe scenă pe Adrian Titieni, alături de o distribuție remarcabilă. La Caransebeș, în aceeași zi, „Povestea unei femei fatale” (Teatrul de Artă Deva) propune comedia semnată de Aldo Nicolaj, în regia lui Mihai Panaitescu. Un amestec de seducție și umor. În încheierea serii, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara prezintă „Underground FM”, o producție incisivă după Eric Bogosian, susținută pe terasa Radio România Reșița.
Vineri, 27 iunie, publicul are ocazia să vizioneze „Genul acuzativ”, scris și regizat de Mimi Brănescu (Teatrul „Regina Maria” Oradea), o comedie profundă despre relații și responsabilitate (Teatrul „Regina Maria” Oradea). Seara culminează cu „Ciuleandra”, montarea spectaculoasă a romanului lui Rebreanu, regia Dumitru Acriș, la Teatrul Dramatic „I.D. Sîrbu” din Petroșani, jucată cu publicul pe scenă, în Sala Polivalentă din Reșița.
Ziua de sâmbătă aduce o dublă întâlnire teatrală. La Reșița, „O idee genială” (Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești), o comedie cu ritm alert și răsturnări de situație, în regia lui Paul Chiribuță. Simultan, la Caransebeș, Teatrul Municipal Baia Mare oferă „Omul pernă” – un spectacol despre straturile terifiante ale psihicului uman. Și tocmai din Turcia, la Sala Lira, trupa Hera Theater, cu o montare care aduce absurdul în ritmuri estice în spectacolul „Delir în doi”, de Eugen Ionescu, în regia lui Senem Cevher.
În ultima zi a festivalului poate fi văzut spectacolul „Occident Express” de Matei Vișniec (Teatrul „Matei Vișniec” Suceava), în regia lui Alain Timár. Poetic, visceral, actual. Festivalul se încheie cu „Mobilă și durere” (Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe), regizat de Cristian Ban, o incursiune nostalgică și tandră în România anilor ’70.
Ediția aniversară a „New Wave” aduce împreună artiști de marcă: Maia Morgenstern, Adrian Titieni, Vlad Zamfirescu, Șerban Pavlu, Gheorghe Ifrim, Richard Balint, Ada Milea, Bobo Burlăcianu și o întreagă selecție care invită publicul la o sărăbtoare a comunității.
este organizat de Teatrul de Vest Reșița, în parteneriat cu Primăria Municipiului Reșița și Radio România Reșița, cu sprijinul UNITER și Consiliului Județean Caraș-Severin.
Programul de spectacole:
Sâmbătă, 21 Iunie
19:00 – ????Teatrul de Vest Reșița
de Ion Pribeagu,
regia Maia Morgenstern
cu Maia Morgenstern
Teatrul Evreiesc de Stat
Durata: 1h40′
Recomandare vârstă: +15
21:30 – ????Centrul Civic
concept și regie Ștefan Lupu
Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” Târgu Jiu
Durata: 65′
Recomandare vârstă: +8
Duminică, 22 Iunie
18:00 – ????Teatrul de Vest Reșița
text și regie de Gabriel Sandu
Teatrul „Stela Popescu” București
Durata: 2h45′
Recomandare vârstă: +16
21:30 – ????MOOD Factory Pub
Palina Dabravolskaya Project
Luni, 23 Iunie
20:00 – ????Cinematograf Dacia Reșița
Concert Ada Milea & Bobo Burlăcianu
Marți, 24 Iunie
regie, muzică și versuri de Ada Milea
Teatrul de Stat Constanța
Recomandare vârstă: +14
20:30 – ????Cinematograf Dacia Reșița
regia Vlad Zamfirescu
cu Gheorghe Ifrim
Teatrul Municipal
„Lucia Sturdza Bulandra” București
Durata: 1h5′
Miercuri, 25 Iunie
de Yasmina Reza,
regia Cristi Juncu
cu: Vlad Zamfirescu, Șerban Pavlu, Gheorghe Ifrim
Durata: 1h50′
21:30 – ????Școala Pittner
autor și regizor Valerio Leoni
Labirion Officine Trasversali, Italia
Durata: 1h
Recomandare vârstă: AG
Joi, 26 Iunie
18:00 – ???? Casa de Cultură „George Suru” Caransebeș
de Aldo Nicolaj
regia Mihai Panaitescu
Teatrul de Artă Deva
Durata: 1h30′
de Florian Zeller
regia Irina Alexandra Banea
Teatrul „Alexandru Davila” Pitești
21:00 – ????Radio România Reșița
după Eric Bogosian
un concept de Claudiu Dogaru
cu Darie Doklean
Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara
Durata : 1h15′
Recomandare vârstă: + 16
Vineri, 27 Iunie
text și regie de Mimi Brănescu
Teatrul „Regina Maria” Oradea
Durata: 2h
21:00 – ???? Sala Polivalentă
de Liviu Rebreanu
regia Dumitru Acriș
Teatrul Dramatic „I.D. Sîrbu”, Petroșani
Durata: 2h10′
Sâmbătă, 28 Iunie
17:00 – ????Sala Lira a Liceului de Arte „Sabin Păuța” Reșița
de Eugen Ionescu
regia Senem Cevher
Hera Theater, Turcia
Durata: 55′
Recomandare vârstă: +9
19:00 – ???? Teatrul de Vest Reșița
de Sébastien Castro
regia Paul Chiribuță
Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești
cu Bogdan Farcaș
Durata: 1h45′
19:00 – ????Casa de Cultură „George Suru” Caransebeș
de Martin McDonagh
regia Andrei Han
Teatrul Municipal Baia-Mare
Duminică, 29 Iunie
de Matei Vișniec
regia Alain Timár
Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava
de Teodor Mazilu
regia Cristian Ban
Teatrul „Andrei Mureșanu”, Sfântu Gheorghe
Durata: 1h35′