15.6 C
Suceava
7 mai, 2024

Canada a expulzat unui diplomat chinez ce ar fi intimidat un deputat…

Canada a expulzat unui diplomat chinez ce ar fi intimidat un deputat canadian

Canada a anunţat luni că a expulzat un diplomat chinez considerat acum „persona non grata” în ţară, deoarece a fost acuzat de Ottawa că a căutat să intimideze un deputat canadian critic al regimului de la Beijing, scrie AFP.

„Canada a decis să-l declare pe Zhao Wei persona non grata”, a indicat ministrul canadian de externe, Mélanie Joly.

„Nu vom tolera nicio formă de ingerinţă străină în treburile noastre interne. Diplomaţii în Canada au fost avertizaţi că, dacă adoptă acest tip de comportament, vor fi trimişi acasă”, a adăugat ea într-un comunicat.

O decizie care urmează să tensioneze mai mult relaţiile bilaterale deja foarte complicate dintre cele două ţări: în acest caz, China a deplorat vineri „calomniile” şi „defăimarea” Canadei după convocarea ambasadorului său.

Canada a expulzat un diplomat chinez după „războiul” tensionat început în 2018 cu arestări reciproce între cele două țări

„Această decizie a fost luată analizând cu atenţie toţi factorii în joc”, a precizat Mélanie Joly, referindu-se la importanţa „apărării democraţiei” canadiene, potrivit

Relaţiile dintre Beijing şi Ottawa sunt deosebit de tensionate de la arestarea în 2018 de către autorităţile canadiene a unei responsabile a grupului chinez de telecomunicaţii Huawei şi încarcerarea, ca represalii ale Chinei, a doi cetăţeni canadieni.

Deşi toţi trei au fost eliberaţi între timp, tensiunile persistă, Beijingul reproşând liderilor de la Ottawa alinierea la politica Washingtonului privind China, iar autorităţile canadiene acuzând în mod regulat China de ingerinţă.

Cel mai recent caz, dezvăluit de presă, îl priveşte pe deputatul conservator canadian Michael Chong şi pe familia sa care ar fi suferit presiuni chineze din cauza criticilor parlamentare la adresa Beijingului – în special în problema minorităţii uigure.

Zhao Wei, funcţionar al consulatului chinez la Toronto, este acuzat că se află în centrul acestui scandal.

„Canada calomniază şi defăimează în mod nefondat funcţionarea normală a ambasadei şi consulatelor chineze în Canada”, a declarat presei vineri Mao Ning, o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe.

„Ţin să subliniez că personalul diplomatic şi consular chinez din Canada a respectat întotdeauna convenţiile internaţionale şi şi-a îndeplinit sarcinile în conformitate cu legea”, a adăugat ea, precizând că China va lua „măsurile necesare pentru a-şi proteja interesele”.

Premierul canadian, Justin Trudeau, este supus unor presiuni tot mai mari pentru a se ridica tonul în faţa Chinei, în urma unor afirmaţii că Beijingul a încercat să influenţeze rezultatele alegerilor canadiene din 2019 şi 2021.

Trudeau sugerează că în China se folosește forța de muncă cu sclavi pentru producția de litiu

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a sugerat vineri (28 aprilie) că în China se folosește

în producția de litiu, în timp ce a discutat despre eforturile Canadei de a crește producția de metal critic folosit la vehiculele electrice și la alte baterii, potrivit Reuters.

„ Dacă suntem sinceri… litiul produs în Canada va fi mai scump. Pentru că nu folosim muncă de sclavi”, a spus Trudeau în câteva remarci la Consiliul pentru Relații Externe din New York.

Un reprezentant al Ambasadei Chinei din Ottawa nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Trudeau vede cum în China se folosește muncă cu sclavi pentru producția de litiu, dar și alegerile strategice au făcut-o cel mai mare producător

Toamna trecută, Canada a anunțat o politică mai dură privind investițiile în minerale esențiale – în special din partea producătorului dominant China – în timp ce a lucrat pentru a-și susține oferta internă de minerale esențiale, după ce pandemia globală a expus problemele lanțului de aprovizionare care au cauzat întreruperi majore de producție.

Urmărește România Liberă pe

Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații.

A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate” pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.

Formațiunea UDMR iese de la guvernare, dacă în noul guvern va pierde Ministerul Mediului, au avertizat surse din cadrul UDMR. Această intenție a fost confirmată…

Elevul care a comis masacrul din Serbia continuă să le adreseze medicilor o singură întrebare. Singurul lucru care îl interesează este dacă a devenit…

FCSB a învins-o pe Sepsi OSK Sfântu Gheorghe cu scorul de 3-1 (1-0), luni seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, într-un meci din etapa…

Sursa: https://romanialibera.ro/la-zi/canada-a-expulzat-unui-diplomat-chinez-ce-ar-fi-intimidat-un-deputat-canadian/

Ultimă oră

Același autor